Omgeving

De Piemonte wordt nog niet overspoeld door hordes toeristen wat een verblijf in deze omgeving heel speciaal maakt. Je proeft hier de Italiaanse keuken, met zorg worden door de restaurants de streekproducten verwerkt tot een heerlijke maaltijd. De Piemontese wijngaarden geven de wijnkenners een tongstrelend gevoel, waarbij het mogelijk is om in het heuvellandschap een wijnproeverij te ondernemen. Dan zal blijken dat het moeilijk is uit deze mooie wijnen  een keuze te maken. Het meer van Viverone is zeker een bezoek waard. Al is het alleen al om Italiaanse sfeer te proeven. De authentieke dorpjes en kastelen in de omgeving zijn ook zeer de moeite waard. In het landhuis bevindt zich voldoende informatie over mogelijkheden tot uitstapjes. Lees meer hierover op de link activiteiten.

Natuur

De omgeving is werkelijk schitterend en biedt voor ieder wat wils. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar rust? Dan kun je heerlijk fietsen of wandelen door de uitgestrekte landschappen, heuvels en bosrijke natuur. Bijzonder is daarbij dat de wereldberoemde ‘Sentiero wandelroute’ in verbinding staat met Magnano.
Wil je je bezoek echter combineren met een stedentrip? In dat geval liggen Turijn, Aosta en Milaan op rijafstand. Het wonderschone meer van Viverone is eveneens bereikbaar. Hier kun je zwemmen, zeilen, waterskiën of vissen.
Een bijzonder stuk Italiaanse cultuur is het bezoeken van de ‘Santuario d’Oropa’ – een uniek en historisch bedevaartsoord – en erg de moeite waard.
Andere activiteiten in de omgeving : een culinaire tour door Piemonte, golfen, bergbeklimmen, mountainbiken, zwemmen (Ondaland Aqua Park) en skiën.

Magnano

Magnano ligt in het noorden van Piemonte en ligt op 600 meter hoogte tegen de Biellanese Alpen aan. Het oude centrum van Magnano bestaat al sinds de twaalfde eeuw en in het oude centrum, ïl Ricetto, woonden de arbeiders die in het gebied rondom Magnano werkten. Ook werden deze huisjes gebruikt voor opslag van granen en wijnen. Een aantal van de huisjes is nog steeds in originele staat. Andere zijn gerenoveerd en gemoderniseerd.
Ook staan er een aantal oude kerken die al deels gerestaureerd zijn. Deze kerken zijn ’s zomers het decor voor het muziekfestival ‘Musica Antica’. Magnano beslaat ongeveer tien vierkante kilometer en bestaat uit vele kleine cascina’s, oftewel dorpsgedeeltes. Tamagno is er daar één van. Vroeger was Magnano een grote gemeente van ongeveer 2500 tot 3000 inwoners. Tegenwoordig staan vele huizen leeg of worden alleen nog maar gebruikt als vakantiewoning. Het officiële aantal inwoners bedraagt nu 387. Klik hier voor een kaart van Magnano: http://en.comuni-italiani.it/096/030/mappa.html

Tamagno

Tamagno is één van de dorpsgedeeltes in Magnano en ligt ongeveer op 600 meter hoogte. Rondom Tamagno zijn veel weilanden, grasakkers en bossen. Voordat de tweede wereldoorlog uitbrak was een aantal van deze bossen beplant met wijnranken, wat toen één van de grootste bronnen van inkomsten was. Na de oorlog zijn veel families vertrokken naar de grote stad en/of het buitenland en was er niemand meer om de wijngaarden te onderhouden. Langzamerhand veranderde de omgeving van Magnano en Tamagno in een zeer bosrijk gebied waar nu de houtindustrie welig tiert. Het pand van Casa Joop was van oudsher een boerderij met weilanden er omheen. Het behoorde lange tijd aan de familie Tamagno en sinds augustus 2008 is het ons eigendom.

Biella

Biella is een oude stad met een historisch centrum, vele kerken en prachtige gebouwen. Het oudste gedeelte van Biella ligt boven het centrum en u kunt hier met een treintje naar boven en naar beneden (de funicolare). De prijs bedraagt €0,80 en voor een retourtje betaalt u €1,50.
Voor de sportievelingen zijn er verschillende wandelroutes.
Vlakbij Biella ligt het bekende Santuario d’Oropa, Dit bedevaartsoord ligt in de bergen op 1800 meter hoogte. Het bestaat uit een kathedraal en een enorm klooster. Er hangt een schilderij van een zwarte Madonna. Volgens de legende is het geschilderd door de evangelist Lucas en werd het in de 4e eeuw door de bisschop Eusebius van Vercelli naar Oropa gebracht. Zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook ligt er vlak boven het bedevaartsoord een lift, die u naar 2500 meter hoogte brengt waar vele wandelroutes zijn uitgestippeld. Voor de ervaren wandelaars is er een route die eindigt op een uitkijkpunt op het Monte Rosa gebergte, met vele bekende toppen.

Ivrea

Ivrea is een oude middeleeuwse stad, omgeven door vele meren die ontstaan zijn in de ijstijd. Er staan vele historische gebouwen, zoals de kathedraal en groot kasteel in Ivrea. Tegenwoordig is Ivrea vooral bekend van de grote markt die op vrijdagmorgen gehouden wordt.

Het meer van Viverone

Op ongeveer 20 minuten van Magnano ligt het meer van Viverone. Dit is in verhouding tot de grote meren in Italie een klein meertje, omringd door prachtige heuvels en met een subtropisch klimaat. Hier kunt u volop genieten van het meer, dat ‘s zomers een heerlijke temperatuur heeft. Zeilen, waterskiën, een waterfiets of jetski huren, het kan allemaal! U kunt wandelen langs de knusse boulevard. Ook vaart er een rondvaartboot en kunt u in verschillende restaurants aan het water heerlijk eten. Hotel Marina heeft een uitstekende keuken en een mooi terras. Rondom het meer staan prachtige grote huizen en villa’s.